Odaberite pravi poklon za kolegin odlazak u penziju 

 

Najstariji kolega u kolektivu se sprema za odlazak u penziju. Generacije je obučavao kako se radi posao, svima je davao podršku i izlazio u susret. Nadređenima je uvek bio desna ruka, a ostalima omiljeni kolega. Svima se uvek kulturno javljao sa osmehom iako je bio najstariji..

Kao da je juče bio “mali zadužen za kupovinu bureka” svim starijim kolegama. Još uvek ima isti osmeh i lepu reč za svakoga.

 

Kad pre prođoše sve te godine, a mali za burek se sprema za penziju..” 

Iako se kolega koji odlazi u penziju, možda drži dobro i sa osmehom i dalje pozdravlja sve, obratite dodatnu pažnju tih poslednjih dana na njega. Kada se neko posle toliko godina sprema na veliku životnu promenu, zaslužuje to. 

Budimo realni, to zaslužuju čak i oni koji nisu bili baš kolege za primer. Ako ništa drugo bar iz poštovanja. U svakom kolektivu uvek postoje ljudi kojih ćete se sećati celog života sa osmehom, ali i oni koji su Vas kritikovali i bili neprijatni prema Vama. Istina je, da se i od jednih i od drugih nešto nauči. Pametno bi bilo, da mi sami ne postanemo kao ta druga vrsta kolega. Mislim na te “matore namćore” kako ih obično svuda zovu, iza leđa. Zašto ne bismo ostali nekome u lepom sećanju, za nekih dvadesetak, tridesetak godina.. a i dobili lepši poklon za ispraćaj u penziju.

Šalu na stranu, ali svima bi bio lepši život kada bi se kolege kulturno i s više poštovanja ophodile jedne prema drugima.

 

Šta pokloniti za odlazak u penziju

Uglavnom se kolege organizuju, i sakupljaju novac za oproštajni poklon, a od firme se ranije dobijala i zahvalnica za predan rad. Poklon mora da bude nešto za uspomenu, što će podsećati na godine vrednog rada. 

Najvažnije kod izbora takvog posebnog poklona, je da znate šta voli osoba kojoj se poklon kupuje. Proverite da li ima neki hobi, šta voli da radi u slobodno vreme i da li ima neke planove za naredni period, posle odlaska u penziju.

Ako je kolekcionar, probajte da mu kupite nešto što bi bio deo njegove kolekcije, a ako ima neki hobi, kupite mu nešto što će koristiti u te svrhe. 

 

Pokloni za odlazak u penziju bi mogli da se podele na: sentimentalne, praktične i šaljive. 

Tu treba napraviti izbor na osnovu ličnih sklonosti same osobe kojoj se poklon daruje.

Sat - ručni, zidni ili džepni

 Najčešće se zbog toga poklanjaju satovi, i to sa gravurom na pozadini. Može se pokloniti zidni sat, ručni sat, ili za one sa posebnim stilom - džepni sat. Za kolege sa dobrim smislom za humor, može se kupiti zidni sat sa razbacanim brojevima i natpisom: ”koga briga, u penziji sam”.

 

 

Nakit

Ženama se može pokloniti neki interesantan komad nakita. Obično se kupuju narukvice, ogrlice ili minđuše. Treba voditi računa o ukusu. Proverite da li ona više voli zlatan ili srebrni nakit, i da li joj se više sviđa diskretan ili upadljivi nakit. 

 

  

Kožni novčanik ili tašna

Ovo je za kolege sa stilom, i za dugu uspomenu. može se čak uraditi i neka gravura na novčaniku od kože, ili kožnom privesku. Postoje različiti setovi od kože tako da postoji veliki izbor za ovakav poklon, kako za žene tako i za muškarce.

 

  

Kvalitetno penkalo ili rokovnik u ekskluzivnom pakovanju

To može biti takođe lep izbor za poklon. Postoji više varijanti takvih poklon setova za pisanje. To je posebno lep izbor za prosvetne radnike, doktore, pravnike, vojna lica i ekonomiste, jer će oni najverovatnije i u penzionerskim danima nešto pisati i beležiti. 

Knjiga

Za nekoga ko voli da čita, može se kupiti i dobra knjiga, samo pazite da ne pogrešite pri izboru. Ako neko voli klasične pisce, ne bi se oduševio beletristikom, a ako je neko duhovit možete mu uzeti jedan od tkz priručnika za penziju. Sada ih ima dosta kod nas i iako nemaju neku praktičnu primenu, jer su uglavnom prevod zapadnih pisaca, zabavni su za čitanje. 

 

  

Šaljivi pokloni

Za one sa smislom za humor može se pokazati kao dobar poklon specijalni globus točilicu alkoholnog pića, koji je i praktičan ali i veoma lep ukras koji će se dugo čuvati. Slično tome možete odabrati poseban alko šah, čije su figure ustvari čašice za piće. Zamislite kako bi penzionerski dani bili zabavniji uz takvu partiju šaha.

 

  


Praktični pokloni

Postoji puno praktičnih poklona koji se mogu koristiti i čuvati za uspomenu kao što su: unikatna vaza, lep šah, lula ili muštikla za pušače, lep šal ili ešarpa, umetnička slika, foto-aparat, sobna lampa, a može se uplatiti i neki kurs ili putovanje. Sve zavisi od budžeta kojim se raspolaže za kupovinu poklona.

 

Poklon ima važnu poruku

Šta god da se izabere, mora biti izabrano pažljivo da bi onaj kome je namenjen znao koliko ga kolege poštuju i vole. Za njih je to posebno osetljiv period jer se spremaju za novi deo života. Da bi poklon poslao poruku: “pamtićemo te i kada odeš iz kolektiva”  još jedna stvar je neophodna a to je da bude predan kao nagrada za godine truda i rada ali i za lepo druženje, u vedroj atmosferi.