Da li se unuci vole više od sopstvene dece


Image-freepik.com


 

Dok nisam dobila unuka, nisam znala koliko se vole deca! “

Kada sam rodila prvo unuče svojoj majci, ona je izgovorila baš ovu rečenicu. S obzirom na to da sam jedinica, koju je ona bezgranično volela, bilo mi je po malo čudno kad se pronašla u toj misli.

Ajde što smo moj suprug i ja bili van pameti od sreće kad se bebac rodio ali nisam mogla ni da zamislim da će se isto toliko izgubiti od sreće i bake, deke, tetke i ostali bliski rođaci. Jednostavno do tada nisam baš mnogo o tome razmišljala. 
 

Svoju decu volimo najviše na svetu ali pored toga i mnogo brinemo za njih, a sa unucima je drugačije! Roditelji vole i brinu, a bake i deke su tu samo da vole! To je drugačija ljubav! “

Ne znam da li se slažem sa ovom konstatacijom u potpunosti. Slažem se sa tim da je to drugačija ali opet slična vrsta ljubavi. Decu volimo najviše na svetu, brinemo o njima, čuvamo ih, a onda jednog dana odrastu i odu svako na svoju stranu. Roditelji se tada sigurno raduju jer i trebaju ptići da polete i napuste svoje gnezdo, ali gnezdo je prazno i teško ga je nekad gledati. Tu gde je gnezdo prazno, život se menja. Nekome ta promena prija i razmišljaju u stilu: “ Konačno mogu da se opustim i živim svoj život. “ Bravo za njih. 

S druge strane, postoje oni kojima se tad čini da život više nema smisla. To je u psihologiji poznato kao “sindrom praznog gnezda “.

Ali nećemo sad o tome, nego o trenutku kad ta deca, koja su odrasla i otišla dobiju svoju decu jer to utiče i na prvu i drugu vrstu roditelja.

 

Kada deca dobiju svoju decu, nastaju bake i deke !

To maleno biće, ima veliku moć. Usrećuje na neverovatan način. Dovoljno je da ga samo pogledaju ili pomirišu i gotovo, otope se i najjači. Oči se pune suzama radosnicama a srce kuca kao ludo. 

Od ostavljenih, starih roditelja nastaju super bake i super deke! 

I stvarno kao da imaju super moći. Oni su u stanju da prelaze dug put samo da bi bili blizu tog malog čuda od deteta. Sa kim god da pričaju, tema je uvek ono. Kad idu u kupovinu, obavezno se kupuje nešto za njega. Kad se nešto radi, misli za čas pobegnu kod njega.

 

Novopečene bake i deke se lako prepoznaju !

Mogu se prepoznati na kilometar. Uvek su nasmejani, podignute glave, puni energije i novih priča, do duše sa istom temom. Uvek sa sobom nose album ili mobilni telefon prepun slika. Naravno, sa istim malim manekenom ili manekenkom u raznim pozama i odevnim kombinacijama. 

 

Novopečene bake su uvek pune saveta za novopečene roditelje !

Pune iskustva, jer one su očuvale svoju decu najbolje na svetu, novopečene bake uvek znaju sve oko bebe! Ustvari, one tako misle pa tako i savetuju. To je uvek s najboljom namerom i iz ljubavi.

Ko se usudi da im prigovori, odmah postaje potencijalni neprijatelj.

Šalu na stranu, treba uvek saslušati sve njihove savete pune mudrosti i ljubavi, a da li će ih i primeniti to već sad zavisi od roditelja tog malog bića.

 

Pametne bake, a naravno ovo važi i za deke, se neće mnogo nametati već će savete deliti na zahtev.

Treba pustiti roditelje da vole i da brinu !

Kad god traže savet, ili pomoć, pomozite. 

Biće Vam zahvalni i dobićete doživotnu VIP ulaznicu za posete tom biću, kad god poželite, a onda možete da uživate u toj novoj, najvećoj ljubavi na svetu – ljubavi prema unučetu !

I ne brinite previše, jer to ima ko da radi. 

 

Vaše je samo da volite, i to što više, bezgranično i od sveg srca !
 

Image-freepik.com


 Ostale Zavrzlame