7 lekovitih svojstava meda


  Još od davnina ljudi , širom sveta, koriste med u svojoj ishrani, zbog njegovih širokih lekovitih dejstava. 

Čaj sa medom i limunom, okrepljuje i duh i telo..

 

Ovo je 7 najvažnijih lekovitih dejstava koje med ima na naše zdravlje:

 

 1. Med je bogat vitaminima

Nauka je ustanovila da med sadrži preko 70 dragocenih sastojaka, od kojih su najvažnije aromatične materije (etarska ulja), biljne boje (određuju ukus, aromu, i boju meda) i kiseline (mravlja, jabučna, vinska, mlečna). Ove materije, uz određene fermente, prirodni su konzervansi meda.

Med, kao što je već rečeno, sadrži dosta vitamina. U 100 g meda nalazi se:

  • vitamin B1.... oko 5 mg
  • vitamin B2.... oko 40 mg
  • vitamin B3.... oko 0,5 mg
  • vitamin B6.... oko 10 mg
  • vitamin C...... oko 10 mg, itd.

Med se, uglavnom sastoji od različitih vrsta šećera, polenovih zrnaca i vode. Prisutni su i enzimi. Sledi prosek od 490 ispitanih uzoraka uglavnom nekristalizovanog meda.

  • Voda(%).... 17.2
  • Fruktoza(%). oko 38.19 mg
  • Dekstroza(%).... oko 31.28
  • Saharoza(%)... oko 1.31
  • Maltoza(%)...... oko 7.31
  • Viši šećeri(%).... 1.50
  • Neodređeno(%)..... 3.1
  • pH......... 3.91
  • Laktoza (%)...7.11
  • Pepeo (%)..... 0.169
  • Azot (%).... 0.04

2. Med je prirodni antioksidant

Med je snažan antioksidant koji će ojačati imuni sistem, naročito ako se konzumira u kombinaciji s limunom. Ima nevjerovatnu sposobnost neutralisanja bakterija.

3. Med pomaže u regulisanju visokog pritiska

Postoje brojna naučna istraživanja, koja su potvrdila vezu izmedju konzumiranja meda u ograničenim količinama, i regulisanje tj snižavanje krvnog pritiska.To naravno nije čudno kad se uzmu u obzir njegova antioksidantna svojstva.

4. Med povoljno utiče na regulisanje holesterola

Prema jednoj studiji, u kojoj je učestovalo 55 ljudi, kojima je umesto šećera uveden u ishranu med, pokazalo se da imse HDL tj takozvani, loš holesterol, smanjio za 5.8%, a LDL tj takozvani dobar holesterol, im se povećao za 3.3%.Takodje,to je dovelo i do gubitka težine za 1.3%.

5. Med utiče povoljno na regulisanje triglicerida

Povišani trigliceridi u krvi su još jedan faktor rizika za srčane bolesti. Takođe su povezani sa rezistencijom na insulin, glavnim pokretačem dijabetesa tipa 2. Nivo triglicerida povećava se kod ishrane sa visokom količinom šećera i rafiniranih ugljenih hidrata. Zanimljivo je da više studija povezuje redovnu konzumaciju meda sa nižim nivoima triglicerida, posebno kada se koristi za zamenu šećera. Na primer, jedna studija koja upoređuje med i šećer utvrdila je 11–19% niže nivoe triglicerida u grupi meda.

6. Med podtiče zarastanje rana

 Istraživači veruju da lekovite moći meda potiču od njegovih antibakterijskih i protivupalnih efekata. Pregledom 26 studija o medu i nezi rana utvrđeno je da je med najefikasniji kod zarastanja opekotina i rana delimične debljine koje su se zarazile posle operacije. Med je takođe efikasan tretman za dijabetičke čireve stopala koji su ozbiljne komplikacije koje mogu dovesti do amputacije. 

7. Med pomaže kod smirivanja kašlja

Prema nekim istraživanjima, med deluje bolje od dva uobičajena leka protiv kašlja.Jedna studija je otkrila da smanjuje simptome kašlja i poboljšava san više od lekova protiv kašlja. Ipak, med nikada ne treba davati deci mlađoj od jedne godine zbog rizika od botulizma.Kao što je poznato, danas postoji više varijanti sirupa, pastila, i sprejeva na bazi meda za smirivanje kašlja.

 



Izvor: https://www.healthline.com/

Ostale Zavrzlame